deklaracja OBIADY (do pobrania)
HARMONOGRAM DOŻYWIANIA
11.10-11.20 | I danie (zupa) - klasy I-VIII |
11.30-12.00 | Grupy 0 "a" |
12.05-12.20 | II danie - klasy I-VIII |
OPŁATY ZA DOŻYWIANIE z góry do 15 każdego miesiąca
2,00 zł za jeden dzień - zupa
6,00 za jeden dzień - drugie danie
Regulamin stołówki szkolnej
I. PODSTAWA PRAWNA
Dz.U.2018.0.996 – Art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016r. – Prawo Oświatowe oraz Statut Szkoły Podstawowej w Lubianie
II. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów.
- Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie, wnoszący opłaty indywidualne
- uczniowie, których dożywianie dofinansowuje OPS oraz inni sponsorzy.
- Stołówka szkolna należy do instytucji żywienia zbiorowego zamkniętego i dlatego żywi tylko uczniów Szkoły Podstawowej w Lubianie.
III. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY
- Opłatę za obiady należy uiszczać z góry do 25 dnia każdego miesiąca żywieniowego. Opłaty dokonujemy w świetlicy szkolnej lub na konto Szkoły Podstawowej w Lubianie. Osoby, które nie dokonają wpłaty w terminie, stracą możliwość korzystania z obiadu od dnia następnego, bez możliwości odliczenia kosztów tego obiadu.
- Organ prowadzący szkołę może zwolnić rodziców uczniów albo pełnoletniego ucznia z całości lub części opłat za żywienie w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny lub w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
W tym celu dyrektor Szkoły przygotowuje listę uczniów wymagających pomocy w formie posiłku i przekazuje ją do Ośrodka Pomocy Społecznej w Pełczycach w celu przyznania pomocy w postaci dożywiania. Wniosek taki może złożyć również rodzic dziecka bezpośrednio do OPS w Pełczycach. - Zwolnienie z opłat o którym mowa w ust. 2 może nastąpić w związku z :
- śmiercią rodzica ( prawnego opiekuna),
- udokumentowanymi wydatkami ponoszonymi z chorobą lub niepełnosprawnością członka rodziny,
- zdarzeniem losowym (pożarem, powodzią, wichurą, kradzieżą)
- innymi uzasadnionymi sytuacjami życiowymi i losowymi.
- Zwolnienia z opłat dokonuje się po przedstawieniu dokumentów poświadczających wystąpienie w/w okoliczności. Zwolnienie to przyznaje się na czas określony.
- Koszt jednego obiadu ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
- W przypadku nieterminowego regulowania należności będą naliczane ustawowe odsetki za zwłokę zgodnie z obowiązującymi przepisami.
- Cena obiadu uwzględnia: koszt surowca – tzw. wsad do kotła, ustalony na podstawie obliczeń dokonanych w danej placówce, po uwzględnieniu cen rynkowych produktów oraz liczby stołujących się.
- Nieobecność ucznia w szkole lub rezygnacja z posiłku powinna być wcześniej zgłoszona w sekretariacie szkoły lub u intendenta. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie przy opłacie za następny miesiąc jako odpis.
- Odpis za niewykorzystany obiad przysługuje osobie, której ciągła absencja w szkole wynosi od trzech dni oraz została zgłoszona u intendenta lub w sekretariacie placówki.
IV. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE SZKOLNEJ
- Stołówka szkolna jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów.
2. Obiady wydawane są podczas dwóch przerw o godzinie 11:05 dla uczniów klas I-III oraz o godzinie 12.05 dla uczniów klas IV-VIII.
3. Grupa przedszkolna spożywa obiad o godzinie 11.30
4. Podczas oczekiwania na wydanie obiadu uczniowie ustawiają się w kolejce z zachowaniem dystansu.
5. Stołówka wyposażona jest w urządzenie do dezynfekcji rąk.
6. Z posiłków można korzystać jedynie w stołówce.
7. Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach: świetlicy szkolnej i stołówki osobom nie spożywającym posiłków, w tym również rodzicom uczniów.
8. Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić do wyznaczonego okienka.
9. Opłaty za obiady należy uiszczać z góry do 15-ego każdego miesiąca żywieniowego.
10. Podczas pobytu w stołówce uczniowie zachowują się kulturalnie!
◦ spokojnie poruszają się na stołówce,
◦ zachowują porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu naczyń,
◦ zachowują się cicho ( nie rozmawiają głośno, nie używają wulgaryzmów, słów obrzydzających jedzenie czy też gestów i odgłosów nie stosownych),
◦ należy zostawić porządek po sobie (odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku i pod nim, zasunąć krzesło),
◦ szanować naczynia i sztućce ( nie wyginać, nie dziurawić, nie malować)
V. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
- O wszystkich sprawach związanych z organizacją dożywiania decyduje dyrektor szkoły.
- Regulamin wchodzi w życie 07.03.2019r.
Dz.U. 2018 poz. 996
OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZEC ZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 10 maja 2018 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy – Prawo oświatowe
Art. 106.
- W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła może zorganizować stołówkę.
- Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne.
- Warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
- Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, o których mowa w ust. 3, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
- Organ prowadzący szkołę może zwolnić rodziców albo pełnoletniego ucznia z całości lub części opłat, o których mowa w ust. 3:
1) w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny;
2) w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
6. Organ prowadzący szkołę może upoważnić do udzielania zwolnień, o których mowa w ust. 5, dyrektora szkoły, w której zorganizowano stołówkę.